-
Ozzfest
Jakson avauskohtauksessa Rory ja Lorelai pohtivat, kauanko on kulunut aikaa siitä kun he viimeksi penkoivat rojua pursuilevaa autotalliaan. Roryn mielestä he eivät viime kerralla päässeet puusta pitkään, sillä ovea raottaessa autotallista lensi ulos lepakko, joka säikäytti Lorelain. Lorelai mutisee: “Wearing an OzzFest T-shit, I believe.” —> Ozzfest on vuosittain järjestettävä metalli- ja hard rock -festivaalikiertue, joka on kiertänyt enimmäkseen Yhdysvaltoja vuoteen 2018 asti. Festarikiertueen perusti Ozzyn vaimo ja manageri Sharon Osbourne vuonna 1996, sillä Ozzy oli torjuttu tuolloin Lollapalooza-kiertueelta “epäcoolina” esiintyjänä. Ozzfestin esiintyjiä ovat olleet muun muassa Black Sabbath, Marilyn Manson, Tool, Sepultura, Iron Maiden, Pantera, Disturbed, Metallica ja Slipknot, sekä suomalaiset Lordi ja Apocalyptica. 2. kauden jaksossa 18 kerroimmekin jo Ozzyn rokkikukkosekoiluista, joista yksi tunnetuin tapaus lienee vuoden 1982 konsertti, jossa Ozzy puri kumiseksi luulemansa lepakon pään irti. Tähän tapaukseen Lorelain vitsikin tietenkin liittyy.
-
Joe Namath
Rory jatkaa OzzFestiin liittyen: “Will the man never be able to live that down?” johon Lorelai vastaa: “Well, Joe Namath will forever be wearing pantyhose.”
—> Joe Namath on 1943 syntynyt entinen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja. Hän pelasi pelinrakentajan paikalla mm. American Football Leaguessa sekä National Football Leaguessa, ja hänet ikuistettiin NFL:n Pro Football Hall of Fameen vuonna 1985. Lorelai sanoo, että Joe muistetaan ikuisesti sukkahousuista, sillä hän puki päälleen Hanes-merkkiset Beautymist-sukkahousut kuuluisissa mainoksissa. Hänen iskulauseensa kuului: “Now, I don’t wear pantyhose, but if Beautymist can make my legs look good, imagine what they’ll do for yours!” Hän esiintyi myös muiden tuotemerkkien mainoksissa, kuten esimerkiksi Ovaltine-kaakaojuoman ja Noxzema-partavaahdon. Näiden esiintymisten johdosta Joe on ansainnut itselleen myös pop-kulttuuri-ikonin maineen.
-
Sanford and Son
Kun tytöt saavat vihdoin autotallin ovet auki, siellä on hirvittävä määrä rojua. Pälätettyään rojun määrästä hetken Rory toteaa: “We’re pack rats.” Tähän Lorelai toteaa: “We’re Sanford and Son.” —> Sanford and Son on amerikkalainen tilannekomedia vuosilta 1972-1977. Sarja perustui BBC:n Brittiläiseen sarjaan Steptoe and Son. Päähenkilöt Fred G. ja Lamont Sanford ovat isä ja poika, ja he pyörittävät käytettyjen tavaroiden kauppaa Los Angelesissa. Koska päähenkilöt ovat mustia, sarjaa pidetään mustien tilannekomedioiden edelläkävijänä.
-
Office Depot
Taylor remontoi Luken kuppilan viereistä tilaa tulevaa Soda Shoppeaan varten. Lukella menee hermot remontointiin, ja hän stormaa ulos käymään klassista Luke-Taylor kärhämää. Luken mielestä Taylor remontoi taloa väärästä kohtaa, ja Taylorin mielestä Luken lähettämä vuokrasopimus pitää hoitaa asianajajien kautta. Koska Luke on tietysti eri mieltä, Taylorin pitää selittää: “Luke, this is business. It needs to be done properly and legally.” Luke vastaa: “It’s a standard lease form, Taylor. I bought it at Office Depot.” —> Office Depot on ODP Corporationin omistama toimistotarvikekauppaketju.
-
Pamela Des Barres
Lanen bändi on remppaamassa Lorelain autotallia treenikämpäkseen. Lorelai kertoo Zachille, että keittiöstä saa vettä koska ei siellä juuri muutakaan ole, mutta vesipullo pitää vaihtaa jos veden käyttää loppuun. Kun Zach flirttailee Lorelaille ja sanoo: “You ask, I will obey”, Lorelai yrittää paeta Roryn luo ja kyselee hädissään: “Do you need any help, please?” Rory vastaa: “I’m good, Pamela Des Barres.” —> Pamela Des Barres on 1948 syntynyt amerikkalainen bändäri, toimittaja ja kirjailija. Hän seurusteli useiden 1960- ja 70-lukujen rocktähtien kanssa, ja hän on kirjoittanut kokemuksistaan omaelämäkerrallisia teoksia. Heilojen joukkoon lukeutuu mm. Mick Jagger, Keith Moon, Jimmy Page ja Don Johnson.
-
Tipper
Zach kutsuu Lorelain bändin seuraavalle keikalle. Lorelai selittää, että ei voi tulla, koska hänen korvassaan oleva putkimainen juttu on liian pieni musiikin kuunteluun. Kun Zach toteaa: “That sucks”, Lorelai vastaa: “I know. Thanks for the invite, I’m sure it’s gonna be great. Uh, so, uh, you guys have a good rehearsal. I’m gonna go on inside and write to Tipper. Great gal. See you guys later.” —> Mary Elizabeth Gore on 1948 syntynyt on amerikkalainen valokuvaaja ja hyväntekeväisyysaktiivi, joka tunnetaan erityisesti toiminnastaan Parents Music Resource Centerissä. Tämä järjestö keskittyi rock-musiikin vastustamiseen, sillä järjestön mukaan rockin seksuaaliset ja väkivaltaiset teemat aiheuttivat erilaisia yhteiskunnallisia ongelmia. Lempinimensä ”Tipper” hän sai äidiltään suosikkikehtolaulunsa ”Tippy Tippy Tin” -mukaan.
-
Surgeon General
Lorelai on treffeillä Alexin kanssa. He maistelevat kahveja Alexin tulevaa kahvilaa varten, ja Lorelai antaa asiantuntijan lausuntojaan eri kahvilajikkeista. Alex sanoo: “Ready to try another? I hear there’s one from Peru that comes with a Surgeon’s General warning.” —> Surgeon General of the United States johtaa virastoa nimeltä United States Public Health Service Commissioned Corps (PHSCC). Viraston tarkoitus on kansan terveyden ja turvallisuuden suojelu, edistäminen sekä kehittäminen. Virasto on myös yksi kahdeksasta Yhdysvaltain julkisesta palvelusta, jotka käyttävät univormuja. Surgeon General valitaan neljän vuoden pestiin, ja hänet nimittää Yhdysvaltain presidentti senaatin tuella. Hänen joukoissaan PHSCC:ssä palvelee 6500 terveydenhoidon ammattilaista, jotka päivystävät 24 tuntia vuorokaudessa, ja jotka voidaan lähettää paikalle kansanterveyttä uhkaavissa tilanteissa.
-
Witches from Macbeth
Lorelai avautuu Sookielle mokastaan: hänen onnistui jotenkin esittää Alexille, että hän tykkää ulkoilusta. Nyt Alex on viemässä Lorelain kalastamaan, eikä Lorelai ole asiasta innoissaan. Kun Sookie yrittää lohduttaa, että on normaalia esittää tykkäävänsä asioista kun on ihastunut, Lorelai sanoo: “I like him, but I’m not sixteen. I don’t lie to guys to make them like me. I just got stuck when he said fishing and camping, and I was trying to be nice and not say, ‘Fishing? Great: cold, wet, and smelly. My three favorite things after those witches from Macbeth.’” —> MacBethissä esiintyvät noidat ollaankin käyty jo läpi ensimmäisen kauden jaksossa 13, jossa Rory lainaa yhtä noidista lausuen “With the pricking of my thumbs, something wicked this way comes”. Noidat ovat pahoja sillä he houkuttelevat MacBethin vallanhimoiseksi, joten Lorelain vitsi saattaa viitata siihen. Toisaalta Lorelai myös mainitsee kolme asiaa ja noitiakin on kolme, joten tässä saattaa olla jokin vitsi myös noitien olemuksesta? Tiedä häntä, viittaus on aika heiveröinen.
-
Timex
Oppilaskunnan kokous on alkamassa, ja Paris ei ole paikalla. Henkilökunnan edustaja ehdottaa, että kokous voidaan aloittaa ilman Parisia. Rory tekee työtä käskettyä, kun Paris paukkii paikalle: “Paris is here. Couldn’t wait to jump in there and take over, could you?” Rory vastaa: “Tell it to the Timex salesman.”
—> Timex on Timex Groupin omistama rannekellomerkki. Timexin mainoskampanjat ovat keskittyneet kellojen kestävyyteen ja mieleenpainuvuuteen, joten Roryn vitsiin ei taida liittyä mitään erityistä slogania/mainoskampanjaa.
-
IRS
Luken kuppilaan astelee huolitellusti pukeutunut bisnesnainen salkku kainalossaan. Hän kysyy Jessiltä, onko herra Lucas Danes tavattavissa. Jess huikkaa Lukelle, että paikalla on “IRS”. —> Jess vihjaa, että nainen edustaa Yhdysvaltain verohallintoa, jonka lyhenne on englanniksi Internal Revenue Service.
-
Sundance
Rory on kutsuttu Chiltonin rehtorin kansliaan ja hän saa huomata myös Parisin odottavan kutsua sisään. Paris vihjaa Roryn pyytäneen rehtoria kutsumaan heidät paikalle, mutta Rory väittää vastaan. Paris tiuskaisee: “Save the act for Sundance, you little snitch.” —> Paris viittaa Sundance Film Festivaliin eli Sundancen elokuvajuhliin, jotka järjestetään vuosittain Park Cityn kaupungissa Utahissa, Yhdysvalloissa. Tapahtuma luetaan merkittävyydeltään samaan joukkoon Cannesin, Venetsian, Berliinin ja Toronton elokuvajuhlien kanssa. Elokuvajuhlat järjestettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 1978 Salt Lake Cityssä, tuolloin nimellä Utah/US Film Festival. Vuonna 1985 elokuvajuhlien järjestäjätahoksi tuli Sundance Institute, mutta tapahtuman nimi vaihtui Sundancen elokuvajuhliksi vasta vuonna 1991. Robert Redfordin perustama Sundance Institute ja siten myös elokuvajuhlat saivat nimensä Sundance Kidiltä, jota Redford esitti vuoden 1969 elokuvassa “Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat”, jonka olemmekin käsitelleet 2. kauden jaksossa 9.
-
Weak-kneed turncoat
Rory vakuuttaa, ettei vasikoinut riidasta rehtorille, johon Paris puuskahtaa: “Said the weak-kneed turncoat.” —> Paris kutsuu tässä Roryä siis käytännössä “turncoatiksi” eli takinkääntäjäksi, mutta sanonnan eriskummallinen muoto viittaa itseasiassa 60-luvun sit-com-sarjaan The Andy Griffith Show, jota olemme käsitelleet aiemmin niin 2. kauden jaksoissa 7 ja 18, sekä 3. kauden jaksossa 6. Kuten muistamme, sarja sijoittuu kuvitteellisen Mayberryn pikkukaupunkiin, jossa seurataan mitä hullunkurisempien hahmojen elämää. Sarjan 1. kauden jaksossa 10 kaupungissa kuhisee siksi, että eräs paikkakunnan naisista asettuu ehdolle kaupunginvaltuustoon. Mayberryn miesväki menee ihan suunniltaan ajatuksesta, että kaupunginvaltuustoon valittaisi NAINEN. Seuraa lystikäs montaasi siitä, että miehet kieltäytyvät rahoittamasta vaimojensa ostoksia ja vaimot lopettavat huushollien ylläpidon. Ellie on itse jättäytymässä pois ehdolta saadakseen rauhan taas kaupunkiin, mutta kaupungin järjenäänenä toimiva sheriffi Andy Taylor saa kaupunkilaiset ymmärtämään, ettei heillä ole järkevää syytä kieltää Ellietä hakemasta valtuustoon. Miesten keskinäisessä kinastelussa eräs mies puuskahtaa toiselle Ellietä puoltavalle miehelle: “There’s the weak-kneed, chicken-livered, yellow-streak turncoat!”
-
Judas
Rory heittää varstaukseksi Nixon-herjauksen, johon Paris taas vastaa “Daughter of Judas.” —> Juudas Iskariot oli Raamatun mukaan yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta. Hänet esitetään kavaltajana, jonka teon Jeesus tiesi ennalta. Juudaksen kavalluksen johdosta Jeesus vangittiin, tuomittiin ja lopulta ristiinnaulittiin.
-
Peggy Lee
Rory osallistuu Lanen serkun häihin ja tytöt auttavat nuorta korealaista morsianta laittautumaan hääseremoniaan. Rory sanoo löytäneensä rouva Kimin hyväksymät meikit laatikosta, mutta ne ovat menneet pilalle. Lane toteaa huolettomasti: “Well, I’ve got the good stuff right here, right next to the Peggy Lee.”
—> Norma Deloris Egstrom, taiteilijanimeltään Peggy Lee, oli yhdysvaltalainen laulaja ja näyttelijä. Hänen musiikkiuransa kesti vuodesta 1941 vuoteen 2000 saakka. Moninkertaisesti palkittu Peggy Lee sai vuonna 1995 Grammy-palkinnon elämäntyöstään, hänet on kelpuutettu vuona 1999 Songwriters Hall of Fameen ja hänellä on tähti Hollywood Walk of Famellä.
-
Smashing Pumpkins
Tytöille tulee tietenkin puhetta toistensa puolisoista, ja Rory aistii, ettei Lane pidä Jessistä. Hän sanoo asian olevan kuitenkin ok, sillä: “Look, we’re not always going to like the same things. Like, you like Smashing Pumpkins and I don’t.” —> The Smashing Pumpkins (alun perin ilman The-liitettä) on Chicagossa vuonna 1988 perustettu alternative rock -yhtye. Yhtyeen vaikuttajina ovat muun muassa New Order, The Cure ja Pixies. Yhtye on yksi 1990-luvun kaupallisesti ja taiteellisesti menestyneimpiä yhdysvaltalaisia alternative rock -yhtyeitä. Menestyskappaleita ovat mm. “1979”, “Bullet with Butterfly Wings”, ”Disarm” ja “Today”.
-
Jayne Mansfield
Viimeisessä kohtauksessa ollaan tyttöjen kotona kylppärissä, jossa Lorelai ihastelee Alexin kanssa viettämiltään kalastustreffeiltään saaliksi saamaansa kalaa. Rory ihmettelee, mitä oikein tapahtui, johon Lorelai vastaa: “The cork fell off my hook and Jayne Mansfield over here bit.” —> Rory kysyy, miksi kalan nimi on juuri Jayne Mansfield, johon Lorelai vastaa: “Not the brightest fish in the pond, but she’s awfully pretty.” —> Vera Jayne Palmer eli Jayne Maynesfield oli yhdysvaltalainen näyttelijä, laulaja, malli ja viihdyttäjä, joka esiintyi 1950- ja 1960-luvulla elokuvissa ja televisiossa sekä teatterin ja yökerhojen lavalla. Mansfieldin elokuvaura oli melko lyhyt, eikä hän ollut koskaan Yhdysvaltain suosituimpia näyttelijöitä. Julkkiksena ja seksisymbolina hän oli kuitenkin hyvin näkyvä, ja hän pyrki itsekin pitämään nimensä ja kuvassa julkisuudessa mahdollisimman paljon.