S05E01 Say Goodbye to Daisy Miller


  • Who Can Take a Sunrise (Sprinkle It with Dew)

Avaamme jakson takaumakohtauksella edellisen kauden viimeisestä jaksosta, kun Dean ja Rory päätyivät sänkyyn. Kun he jälkikäteen köllöttelevät vieretysten peiton alla, Rory toteaa hetken olevan täydellinen. Sitten hän keksii, että he tarvitsevat yhteisen biisin muistuttamaan tästä täydellisestä hetkestä. Yöpöydältä löytyy tarkoitukseen sopiva levy, josta Rory laittaa Deanin kauhuksi soimaan Sammy Davis Jr.:n kappaleen “Who Can Take a Sunrise (Sprinkle It with Dew)”. >> Tämä kyseinen kappale on itse asiassa käsitelty 3. kauden jaksossa 20, kun Taylor lurittelee kappaletta markkinoidessa uuden karheaa karkkikauppaansa.

  • Charlie Chaplin

Richard ja Emily ovat poistuneet Dragonfly Inniltä kesken majatalon harjoitusviikonlopun. Vauhkoontunut Emily marssiin päämäärätietoisesti sisään heidän kotiinsa Richardin seuratessa häntä rauhallisempaan tahtiin perässä. Richard yrittää saada Emilyä lopettamaan ympäriinsä stormaamisen ja toteaa: “Emily, this feud of ours has now reached comical heights that… Charlie Chaplin, himself, would find hilarious, and he’s dead.” >> Charlie Chaplin (1889–1977) oli brittiläinen näyttelijä, ohjaaja ja koomikko, joka nousi maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen mykkäelokuvien aikakaudella. Hänet tunnetaan erityisesti roolistaan kulkurina (”The Tramp”), joka on yksi elokuvahistorian ikonisimmista hahmoista. Hänen komediallinen tyylinsä yhdisti fyysistä komediaa, slapstick-huumoria ja syvällisiä, usein yhteiskunnallisia teemoja. Hänen kuuluisalla kulkurihahmollaan oli erittäin tunnistettava pukeutumistyyli, josta tuli Chaplinin tavaramerkki vuosikymmeniksi. Tyyliin kuuluivat pieni pyöreä knallihattu, liian suuri takki ja isot housut, suuret ja kuluneet kengät, kävelykeppi ja ohuet, pienet viikset.

  • Squiggy

Lorelai saapuu takaisin Dragonfly Innille ja kohtaa aulassa Luken, joka on töytyyttänyt Kirkin takaisin majatalolle yöllisen kauhukohtauksen armoilta. Luke kertoo Kirkin kaatuneen paljas peppu edellä Taylorin ruusupensaaseen, eikä kumpikaan parivaljakosta ole halukas vilkaisemaan tämän takamuksen kuontaloa. Kaikeksi onneksi Sookie laskeutuu parahultaisesti portaat alas ja ihmettelee, miksi Luke ja Lorelai ovat paikalla. Lorelai tuumaa: “Aw, hey, good timing, Squiggy.”
>> Lorelai viittaa amerikkalaisen “Laverne & Shirley” -televisiosarjan hahmoon nimeltä Squiggy. Hahmon koko nimi on Andrew ”Squiggy” Squiggman, ja häntä näytteli David Lander. Squiggy oli yksi sarjan komediallisista sivuhahmoista, joka oli tunnettu omituisesta käytöksestään ja nokkelista kommenteistaan. Hän ilmestyi usein paikalle yhdessä parhaan ystävänsä Lenny Kosnowskin (Michael McKean) kanssa. Squiggy ja Lenny olivat sarjan päähenkilöiden Laverne DeFazion ja Shirley Feeneyn naapureita ja työkavereita. He toivat sarjaan paljon huumoria persoonallisella ystävyydellään ja hupsuilla tempauksillaan. Heistä tuli monen sarjan fanin suosikkeja, sillä heidän nokkelat vuorosanansa ja tunnistettava tapansa astua huoneeseen jäivät monien mieleen.

  • Belinda

Sookie saa Kirkiltä vihiä Luken ja Lorelain suudelmasta ja kiskoo Luken syrjemmäksi kuullakseen tältä lisää. Luke myöntää suukkojen tapahtuneen, mutta pyytää Sookieta olemaan sanomatta Lorelaille vielä mitään siltä varalta, ettei hän halua tiedon leviävän. Pienen ihmetyksen jälkeen Sookie suostuu sanoen: “Sure. Okay. Call me Belinda, ’cause my lips are sealed.” >> Sookie viittaa yhdysvaltalaiseen rock-yhtyeeseen “The Go-Gos” ja heidän kappaleeseensa ”Our Lips Are Sealed” vuodelta 1981. Kyseinen bändi ja sen solisti Belinda Carlile on käsiteltykin jo 2. kauden 21. jaksossa, kun Rory löysi extempore New Yorkin reissultaan Belindan signeeraaman vinyylin äidilleen valmistujaislahjaksi. Kappale “Our Lips Are Sealed” on edelleen The Go-Gosin suosituin kappale. Sen sanoitukset käsittelevät juoruja ja sitä, miten ne eivät vaikuta laulajaan, koska ”huulemme ovat sinetöidyt”.

  • (Murray’s House of Learnin’)

Majatalolla on seuraavana päivänä aamiainen käynnissä, kun Jackson saapuu Daveyn kanssa moikkaamaan Sookieta. Jackson vitsailee: “He just came to say hi to everybody and to see the place on which his entire college education depends. What do you think? Is it gonna be Ivy League, or is it gonna be ”Murray’s House of Learnin’”?” >> Tämä voi olla tai olla olematta viittaus. Törmäsin ainakin yhteen Reddit-ketjuun, jossa joku muukin pohtii kyseistä viittausta, mutta kukaan ei osaa kertoa siitä hänelle! Tämän nimistä oppilaitosta, lasten kerhoa tai tv-ohjelmaa ei vaikuttaisi olevan. Arvelin myös, että Jackson voisi viitata brittiläiseen lasten tv-sarjaan nimeltä “Me too!” jossa esiintyy lapsista huolehtiva Murray-niminen mummeli, mutta sekin ohjelma on ilmestynyt vasta kaksi vuotta tämän Gilmoren tyttöjen jakson jälkeen.

  • Bull Durham

Sookie ei malta pitää sisällään riemua Lorelain ja Luken suudelmasta, vaan rientää onnittelemaan Lorelaita heti tämän ilmestyttyä majatalon keittiöön. Uteliaana ystävänä hän myös tiedustelee, millainen suudelma Lorelain mielestä oli. “You know. Was it on top of a table? ’Cause I always thought it would be on top of a table — oh, like in ”Bull Durham”!” >> “Bull Durham” eli “Vamppi ja veteraani” on yhdysvaltalainen baseball-elokuva, joka ollaankin käyty lyhyesti läpi 2. kauden jaksossa 12. Vuonna 1988 ilmestyneen elokuvan päähenkilöt ovat  kokenut baseball-pelaaja Kevin Costnerin näyttelemä Crash Davis, ja Susan Sarandonin esittämä Annie Savoy, joka on baseballin intohimoinen fani ja ottaa joka kausi yhden pelaajan ”suojelukseensa.” Crash ja Annie flirttailevat ja kehittävät koko elokuvan ajan välilleen jännitettä, joka lopuksi purkautuu intohimoisessa kohtauksessa pöydän päällä suudellen. 

  • (Princess and the Frog)

Keskusteltuaan Sookien kanssa Lorelai tajuaa, että Lukelle saattoi jäädä outo olo kun hän tuli takaisin majatalolle vähän happaman oloisena. Lorelai soittaa Lukelle selventääkseen tilannetta. Kun Luke yrittää antaa hänelle pakotietä sanomalla, että voidaan unohtaa koko juttu, Lorelai sanoo että suudelma oli upea: “If one of us had been a frog, it would have had some seriously impressive consequences.” >> Lorelai viittaa Grimmin veljesten 1812 julkaistuun satuun Sammakkoprinssi. Tarinassa itsekäs prinsessa pudottaa kultaisen pallon kaivoon, josta sammakko tarjoutuu sen noutamaan, jos saa vastineeksi prinsessan ystävyyden. Saatuaan pallon takaisin prinsessa peruu sanansa, mutta sammakko seuraa häntä kotiin ja prinsessan isä pakottaa tämän ottamaan vastaan sammakkoseuralaisena. Alkuperäisessä tarinassa prinsessa heittää sammakon seinään ja tämän seurauksena se muuttuu prinssiksi, minkä jälkeen kaksikko menee naimisiin. Lorelai viittaa kuitenkin myöhempiin tarinan versioihin; kun tarinaa alettiin kääntämään englanniksi, näissä versioissa sammakko muuttuu prinssiksi saatuaan prinsessalta suudelman.

  • Gymboree

Rory on Lanen luona ja purkaa sekavia tuntemuksiaan siitä, että on juuri maannut Deanin kanssa kahdesti; ensin kotonaan ja sitten Miss Pattyn tanssistudiolla. Lanella piti olla juuri siihen aikaan bänditreenit, ja Hep Alienin pojat hermostuvat minuutti minuutilta olohuoneessa. Gill puuskahtaa: “Look, man, I only have the babysitter till 6:00, then it’s my turn to drive them to Gymboree.” >> Gymboree on käytännössä amerikkalainen muskari. Sen perusti vuonna 1976 kalifornialainen äiti Joan Barnes, joka halusi laajentaa lapsiensa leikki- ja oppimismahdollisuuksia. Gymboree on suunnattu vauvaikäisestä viisivuotiaille, ja siellä tarjotaan varhaiskasvatuksen asiantuntijoiden kehittämiä oppitunteja, jotka tukevat lapsen kehitystä. Lähde: gymboreeclasses.com.

  • The Polyphonic Spree

Zach nurisee, että Gil on luvannut olla puhumatta lapsiasioistaan kesken bändiharkkojen. Gil tarkentaa, että bändiharkat eivät ole edes käynnissä ja sitä paitsi elämän kiertokulku on puhdasta rock’n’rollia. Zach tölväisee: “Go join ”The Polyphonic Spree,” you fruitcake.” >> The Polyphonic Spree on amerikkalainen musiikkiyhtye, joka tunnetaan erityisesti suurista kokoonpanoistaan ja omaperäisestä tyylistään. Yhtye perustettiin vuonna 2000 Teksasissa laulaja Tim DeLaughterin toimesta. The Polyphonic Spree tunnetaan iloisesta ja optimistisesta musiikistaan, joka yhdistää popin ja klassisen musiikin elementtejä.

  • Al Gilbert

Rory yrittää saada Laneltä järkeviä neuvoja, mutta päätyy soimaamaan itse itseään ja harkitsemattomuuttaan. Hän ei ymmärrä, miksei kysynyt Deaniltä tarkemmin tämän ja Lindsayn tilanteesta. Lane sanoi, että voit yhä kysyä asiaa Deaniltä. Rory vastaa: “I tried to ask now. I ended up having sеx on an Al Gilbert record.” >> Al Gilbert (1922–2003) oli arvostettu amerikkalainen tanssija, koreografi ja tanssinopettaja, joka tunnetaan erityisesti jazz- ja steppitanssin opetuksen uranuurtajana. Gilbert loi laajan valikoiman opetusmateriaaleja, jotka sisältävät musiikkia, äänitteitä ja koreografisia oppaita, joita käytettiin laajasti tanssikouluissa ympäri maailmaa.

  • Dracula

Emily istuu majatalon vastaanotossa olevalla sohvalla, kun Lorelai tulee paikalle uppoutuneena työhönsä. Kun hän vihdoin huomaa äitinsä tuijottavan häntä, hän säikähtää ja sanoo: “You scared me!” Tähän Emily vastaa: “Like I’m Dracula?”
>> Tämän kaikkien tunteman ja rakastaman klassikkohirviön toi maailmaan kirjailija Bram Stoker 1897 julkaistussa goottikauhuromaanissaan Dracula. Tarinassa nuori asianajaja Jonathan Harker lähtee selvittämään transylvanialaisen kreivi Draculan asuntokauppoja, sillä tämä on ostamassa kiinteistöä Lontoon läheltä. Harker jää pitkäksi aikaa loukkuun Draculan linnaan, jossa tämän vampyyrimorsiamet imemät hänestä verta. Sillä aikaa Lontoossa kreivi alkaa aterioimaan Harkerin morsiamen parhaan ystävän Lucyn verellä, tehden tästä kalpean ja sairaan. Harker onnistuu pakenemaan linnasta, ja palattuaan Lontooseen hän kerää äijäporukan metsästämään kreiviä. Tässä kohtaa Lucy on jo kuollut, muuttunut vampyyriksi ja kuollut uudestaan, ja kuultuaan äijäporukan aikeista Dracula alkaa hyökkäilemään Harkerkin morsiamen Minan kimppuun. Lopulta Mina on myös vaarassa muuttua vampyyriksi, ja alkaa hurja takaa-ajo kun kreivi lähtee pakenemaan takaisin isänmaatansa kohti, levätäkseen sen mullissa. Tähän alkuperäisteokseen perustuu paljon kirjallisuutta ja elokuvia, kuten esimerkiksi saksalaisimpressionismin klassikko Nosferatu vuodelta 1922 ja Francis Ford Coppolan hätkähdyttävä filmatisointi Bram Stoker’s Dracula vuodelta 1992. Vaikkakin teokset kuten vuoden 1947 Varney the Vampire ja vuoden 1872 lesbovampyyrinovelli Carmilla edelsivät tätä vampyyrifiktion merkkiteosta, Dracula on ikoninen teos koska se yhdisti kansanperinnettä vampyyritarinoihin ja sitä kautta goottilaiseen romaaniin. Näin ollen Dracula onnistui luomaan tähän päivään asti eläviä vampyyrin ominaisuuksia, kuten lepakoksi muuttumisen, mikä sitten taas oli kutkuttavaa elokuvastudioiden mielikuvitukselle. Dracula on myös täydellinen esimerkki hirviökirjallisuudesta, jossa hirviö heijastelee yhteiskunnallisia pelkoja; naisten kauloja imutteleva ulkomaalainen aatelinen osui viktoriaanisten englantilaisten ksenofobiaan, seksuaalisuuden aiheuttamaan ahdistukseen sekä yläluokan sorron alle alistumiseen.

  • Metallica

Lorelai soittaa Rorylle ja pyytää tätä palaamaan takaisin majatalolle, jotta Emilylle saadaan järjestettyä hänelle luvattu lounasseura. Roryn suljettua puhelimen viereisestä huoneesta kantautuu yhä Lanen bändin riitelyä ja Gil huutaa jollekin: “You’re worse than Metallica!” >> Tämä maailmankuulu kalifornialainen metallibändi ollaankin jo esitelty 1. kauden jaksossa 15, kun Christopher ja Lorelai väittelivät tykkäämistään bändeistä. Christopher väitti tuolloin olevansa vastuullinen aikuinen, johon Lorelai puuskahti halveksuvasti, että tämän lempi bändi on The Offspring. Tähän Christopher latasi, että itse tykkäät Metallicasta, joka käyttää yhtä ja samaa Black Sabbathin kitarariffiä.

  • Gigi

Lounaalla keskustelu päätyy jotenkin siihen, että Rory on lähdössä mukaan Emilyn rilluttelureissulle Eurooppaan. Emily on tästä mielissään: “That is just wonderful! I’ll call Ralphie right away and tell him to bump another Baptist. We’ll have a wonderful time, you and I. It’ll be just like Gigi”. >> Emily viitannee vuoden 1958 musikaalielokuvaan Gigi, joka voitti yhdeksän Oscaria ja kolme Golden Globea. Vuosisadan vaihteen Pariisissa Gaston Lachaille on rikas teollisuusmies, kuten myös hänen enonsa Honoré. Gaston on kuitenkin lopen kyllästynyt ylelliseen elämäänsä ja lukuisiin rakastajattariinsa. Gastonin ainoita iloja on viettää aikansa enonsa vanhan ystävän Madame Alvarezin sekä tämän nuoren ja huolettoman tyttärentyttären Gigin seurassa. Gigi käy tätinsä Alician – jonka huhutaan olleen nuorena kuuluisa kurtisaani – luona opettelemassa etikettiä ja glamouria. Gaston päättää tutustuttaa Gigin seurapiireihin. Lopulta Gaston tajuaa rakastuneensa Gigiin ja he päätyvät naimisiin.

  • Henry James, Daisy Miller

Emily lähtee soittamaan Ralphielle ja Rory katsoo äitiään happamana: “So, what is this, a Henry James novel? The young lady acts up, and her family ships her off to Europe?” Lorelai yrittää esittää että ei ole lähettämässä Rorya ulkomaille, mutta toteaa: “I wasn’t planning on it, but maybe in the back of my mind, I just thought –” johon Rory vastaa: “– Say goodbye to Daisy Miller.”

>> Henry James: Tämä amerikkalais-brittiläinen kirjailija ollaankin käsitelty ensimmäisen kauden jaksossa 20. Rory viitannee Jamesin tyyliin kirjoittaa uuden ja vanhan kulttuurin murroskohdista sekä ihmissielun pimeistä puolista, joiden takia etenkin lapset joutuivat vanhempiensa mielivallan kohteiksi. 

>> Henry Jamesin 1878 julkaistussa novellissa Daisy Miller Daisy on Sveitsissä asuva amerikkalainen flirttaileva nuori neito, jota päähenkilö Winterbourne kosiskelee. Daisyn elosteleva käytös aiheuttaa ongelmia kosiskelussa, sillä muut maahan muuttaneet amerikkalaiset paheksuvat tätä. Kun Daisy myöhemmin asuu Roomassa ja lähenee italialaismiehen kanssa, tämä aiheuttaa skandaalin. Winterbourne yrittää erottaa Daisya Giovanellista tuloksetta. Kirjan lopussa Daisy sairastuu ja kuolee malariaan, jota esiintyi tuohon aikaan Roomassa.

  • Dean Moriarty

Lorelai on saanut Lukelta useita jaarittelevia puhelinvastaajaviestejä. Niissä hän mm. kertoo, että Liz ja T.J. joutuivat onnettomuuteen ja Luken on nyt autettava heitä renessanssimarkkinakojulla. Tästä syystä hän on myös hankkinut itselleen kännykän, johon Lorelai oitis soittaa. Kun Luke vastaa, Lorelai sanoo: “Well, if it isn’t Dean Moriarty.” >> Dean Moriarty on hahmo Jack Kerouacin 1957 julkaistussa romaanissa Matkalla (On the Road). Kirja perustuu hänen ystäviensä kanssa poikki Amerikan tekemäänsä matkaan. Sitä pidetään toisen maailmansodan jälkeisen beat-sukupolven ja 1960-luvun vastakulttuurin keskeisenä teoksena. Dean Moriarty on riehakas, huoleton ja seikkailunhaluinen, joten Lorelai tässä hiukan vinoilee Lukelle.

  • Lancelot

Kun Lorelai kutsuu Lukea ritarilliseksi tämän auttaessa siskoaan, Luke toteaa: “Yeah, I’m a regular Lancelot. So, you get my messages?” >> Sir Lancelot on fiktiivinen hahmo, joka esiintyy kuningas Arthuriin liittyvissä legendoissa. Lancelot on yksi pyöreän pöydän ritareista, kuningatar Guineveren rakastaja ja toisen merkittävän ritarin, Galahadin, isä. Lancelot kuvataan yleensä vahvimpana ja luotetuimpana Arthurin ritareista. Hän auttaa Arthurin loistaviin voittoihin, mutta on myös osittain syypää Arthurin tuhoon, sillä Lancelotin ja kuningatar Guineveren rakkaussuhde särkee Arthurin hovin yhtenäisyyden.