S05E02 A Messenger, Nothing More


Viittauksia, jotka on käsitelty jo aikaisemmissa jaksoissa: Trump, Maverick, Shakespeare, Yanks, White Stripes, Suffragette City, Pixies, Velvet Underground, Styx, Hillary Clinton, Denny’s, ”Ginchy!”

  • Trump, Murdoch

Lorelai kävelee määrätietoisesti kylillä. Hän ohittaa Miss Pattyn tanssistudion, ja Patty huutelee: “There she is – our spunky entrepreneur!” johon Lorelai vastaa: “I am the uber-Trump-Murdoch-Maximus.”

>> Trump: Tämä amerikkalainen bisnesmies, entinen presidentti, ja nykyinen presidenttiehdokas ollaankin käsitelty jo toisen kauden jaksossa 8.

>> Murdoch: Keith Rupert Murdoch on 1931 syntynyt australialaissyntyinen, amerikkalainen mediamoguli. Yhtiönsä News Corpin kautta hän omistaa satoja paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä lehtiä, tv-kanavia ja muita tuotantoyhtiöitä. Näihin lukeutuu mm. The Sun, The Times, The Wall Street Journal, Fox News, sekä vuoteen 2018 asti 21st Century Fox. Murdoch on ollut kolmesti Time-lehden maailman 100 vaikutusvaltaisimman henkilön listalla. 

>> Maximus: Tämä ei sinänsä ole viittaus, vaan latinankielinen termi joka tarkoittaa suurinta tai menestyksekkäintä.

  • Mussina, Brown

Luke on renessanssimarkkinoilla auttelemassa Liziä ja T.J.:tä. T.J. toruu häntä siitä, että hän ei puhu renessanssimarkkinoiden vanhanaikaisilla sananparsilla asiakkaille. Hän kuulee T.J.:n sylissä olevan viltin alta pesäpalloselostusta, ja vetää viltin pois. Sieltä paljastuu pieni televisio, johon Luke reagoi sanomalla: “I don’t believe it.” T.J. esittää viatonta: “I know. The Yanks went with Mussina. They should have gone with Brown.”

>> Mussina: Mike Mussina on 1968 syntynyt entinen amerikkalainen baseball-pelaaja, joka tunnetaan erityisesti ajastaan Baltimore Oriolesissa ja New York Yankeesissa. Hän pelasi Major League Baseballissa 18 kautta vuosina 1991–2008. Mussina oli viisi kertaa All-Star-pelaaja ja voitti seitsemän Gold Glove -palkintoa. Hänet valittiin Baseball Hall of Fameen vuonna 2019.

>> Brown: Kevin Brown on 1965 syntynyt entinen amerikkalainen baseball-pelaaja, joka pelasi Major League Baseballissa vuosina 1986–2005. Hän edusti useita joukkueita, kuten Texas Rangersia, Baltimore Oriolesia, Florida Marlinsia, San Diego Padresia, Los Angeles Dodgersia ja New York Yankeesia. Brown oli kuusi kertaa All-Star-pelaaja ja voitti World Seriesin Florida Marlinsin kanssa vuonna 1997.

  • Deepak Chopra

Lukea harmittaa, että hän joutuu edelleen olemaan markkinoilla auttelemassa, vaikka T.J. tuntuu voivan vallan hyvin. Hän tuhahtaa T.J.:lle: “You’re milking it. And you’re milking me. But no more. Find some help, get a crutch, because by week’s end, I’m gone.” T.J. sanoo Lizille: “Liz, you hearing this?” johon Liz vastaa vetäen kuulokkeet pois korvistaan “What? I’m sorry. I was listening to my Deepak Chopra.” >> Deepak Chopra on 1946 syntynyt intialais-amerikkalainen kirjailija, new age -guru ja vaihtoehtoisen lääketieteen puolestapuhuja. Chopra on tunnettu holistisesta lähestymistavastaan hyvinvointiin, joka sisältää joogan, meditaation ja ravitsemuksen. Hän on kirjoittanut lukuisia kirjoja ja tuottanut videoita, jotka ovat tehneet hänestä yhden tunnetuimmista ja varakkaimmista henkilöistä vaihtoehtoisen lääketieteen alalla.

  • Fell in Love With a Girl

Zach, Brian ja Lane pohtivat Luken kuppilassa parasta settilistaa, jossa olisi sopiva sekoitus covereita ja heidän omia kappaleitaan. Zachin mielestä bändin cover-kappaleet ovat menestyneet liian hyvin ja bändin omat kappaleet jäävät niiden varjoon. “Problem. Our covers are tight and people dig ’em. We play ”Fell in Love With a Girl” as good as the White Stripes, so how is one of our originals gonna stack up coming after it?” >> Kuten Zach tässä mainitsee, “Fell in Love with a Girl” on amerikkalaisen rock-yhtye The White Stripesin kappale. Se julkaistiin vuonna 2001 heidän kolmannella albumillaan White Blood Cells. Nopeatempoinen kappale kestää vain hieman yli kaksi minuuttia eli kovin pitkää täytettä Hep Alienin settilistaan sillä ei joka tapauksessa tule.

  • Lithium, Radiohead, The Dandy Warhols

Zach ehdottaa, että settilistasta jätetään pois sellaiset kappaleet, jotka ovat parempia kuin heidän omat biisinsä. Näitä löytyykin sitten useita, jotka on listattu tähän:

>> “Lithium” on yksi Nirvanan tunnetuimmista kappaleista. Se julkaistiin yhtyeen vuonna 1991 ilmestyneellä albumilla Nevermind, joka on yksi grunge-musiikkityylin merkittävimmistä albumeista. Kappaleen rakenne perustuu voimakkaaseen dynamiikan vaihteluun, jossa säkeistöt ovat rauhallisia ja hiljaisia, kun taas kertosäkeet ovat aggressiivisempia ja voimakkaampia. Tämä ”hiljainen/kova” -dynamiikka on yksi Nirvanan tavaramerkeistä.

>> Radiohead on englantilainen rock-yhtye, joka nousi kansainväliseen suosioon vuoden 1992 singellään “Creep”. Radioheadia pidetään yhtenä 90-luvun ja 2000-luvun tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista yhtyeistä. He ovat tunnettuja monipuolisista äänimaailmoistaan, tunteikkaista sanoituksistaan ja rohkeasta lähestymistavastaan musiikkiin. Yhtyeen vuonna 2007 julkaisema albumi “In Rainbows” oli yksi merkittävimmistä kokeiluista musiikkiteollisuudessa. Radiohead päätti julkaista albumin digitaalisessa muodossa ja antoi faneille mahdollisuuden maksaa siitä haluamansa summan, jopa nolla euroa. Tämä tarkoitti, että kuka tahansa saattoi ladata albumin ilmaiseksi bändin viralliselta sivustolta. Tämä ”maksa mitä haluat” -malli herätti laajaa huomiota ja sai monet pohtimaan musiikin hinnoittelua ja jakelua digitaalisessa ajassa.

>> The Dandy Warhols on amerikkalainen vaihtoehtorock-yhtye, joka perustettiin Portlandissa, Oregonissa vuonna 1994. Yhtye on tunnettu erityisesti heidän sekoituksestaan psykedeelistä rockia, garage rockia ja popmusiikkia. Yhtyeen nimi on sanaleikki, joka viittaa pop-taiteilija Andy Warholiin, mikä kuvastaa heidän kiinnostustaan popkulttuuria ja taidetta kohtaan.

  • Men At Work, Chicago, Wings, Culture Club, Quarterflash

Lane huomauttaa, että pojat ovat jättämässä pois kaikki heidät parhaat cover-vetonsa. Tästä pojat keksivätkin, että mikäli he soittavat vain huonoista kappaleista tekemiään covereita, bändin oma tuotanto pääsee oikeuksiinsa. Seuraavaksi luetellaankin näitä ehdotuksia:

>> Men At Work on australialainen rock-yhtye, joka perustettiin Melbournessa vuonna 1978. Yhtye saavutti kansainvälistä suosiota 1980-luvun alussa erityisesti kappaleilla kuten ”Down Under” ja ”Who Can It Be Now?”. Heidän musiikkinsa yhdistää poppia, rockia ja reggae-vaikutteita. Kappaleissa on usein tarttuva melodia ja humoristisia sanoituksia. Yhtyeen suurin hitti, ”Down Under”, on Australian epävirallinen kansallislaulu, joka kuvaa humoristisesti australialaista kulttuuria ja elämäntyyliä. Vuonna 2010 kyseisen kappaleen huiluosuuden todettiin kuitenkin muistuttavan liikaa australialaista kansanlaulua “Kookaburra”, mistä yhtye sai merkittävät tekijänoikeussakot.

>> Chicago on amerikkalainen rock-yhtye, joka perustettiin vuonna 1967 Chicagossa, Illinoisissa. Yhtye tunnetaan erityisesti monipuolisesta musiikkityylistään, joka yhdistää rockia, jazzia, poppia ja soul-musiikkia. Heidän tavaramerkikseen on muodostunut rockin ja jazzin yhdistäminen vaskisektioiden voimin. Tunnetuimpia kappaleita ovat mm. “Saturday in the Park”, “If You Leave Me Now” ja “Hard to Say I’m Sorry”.

>> Wings (virallisesti Paul McCartney and Wings) oli brittiläinen rock-yhtye, jonka perustivat Paul McCartney, hänen vaimonsa Linda McCartney ja Denny Laine vuonna 1971. Wings toimi Paul McCartneyn pääasiallisena musiikillisena projektina The Beatlesin hajoamisen jälkeen. Wingsin monipuolinen musiikki vaihteli kevyestä popista ja balladeista raskaampaan rockiin. McCartney halusi erottaa itsensä The Beatlesin perinnöstä ja luoda omanlaisensa musiikillisen identiteetin. Yhtyeen menestyneimpiä kappaleita ovat mm. “My Love”, “Band on the Run”, “Rock Show” ja “Silly Love Song”.

>> Culture Club on brittiläinen new wave -yhtye, joka perustettiin Lontoossa vuonna 1981. Yhtye nousi kansainväliseen suosioon 1980-luvun alussa ja on tunnettu erityisesti sen karismaattisesta ja ikonista laulajasta Boy Georgesta. Bändin tarttuvat popkappaleet yhdistävät vaikutteita monista musiikkityyleistä, kuten popista, rockista, soulista, reggae-musiikista ja funkista. Isoimpia hittejä ovat mm. “Do You Really Want to Hurt Me” ja “Karma Chameleon”.

>> Quarterflash on amerikkalainen rock-yhtye, joka perustettiin Portlandissa, Oregonissa vuonna 1980. Yhtye saavutti suurimman menestyksensä 1980-luvun alkupuolella erityisesti heidän tunnetuimman kappaleensa ”Harden My Heart” ansiosta. Quarterflashin tyyli yhdistää rockia ja poppia, ja he ovat tunnettuja erityisesti laulaja-saksofonisti Rindy Rossin voimakkaasta laulusta ja saksofonin käytöstä, mikä erottaa heidät monista muista aikakauden rock-yhtyeistä.

  • Apocalypse Now

Lorelai sekoilee majatalolla siihen malliin, että Sookien on pakko puhaltaa peli poikki. Hän vie Lorelain syrjään ja alkaa ripittää tätä mikromanageroinnista. Kun Lorelai yrittää protestoida, Sookie sanoo: “Two weeks ago, I come in, and my refrigerator, which is sorted by a system that I have honed for 10 straight years, is completely rearranged. The beets are on the top. The vegetables are on the bottom. It’s Apocalypse Now, baby! I yelled at the staff, but now I know. It was you.” >> Ilmestyskirja. Nyt. on Francis Ford Coppolan ohjaama elokuva vuodelta 1979. Se sijoittuu Vietnamin sotaan ja seuraa kapteeni Willardia (Martin Sheen), joka saa tehtäväkseen etsiä ja eliminoida eversti Kurtzin (Marlon Brando). Kurtz on mennyt sekaisin ja johtaa omaa armeijaansa Kambodžassa, missä häntä palvotaan jumalana. Elokuva on tunnettu intensiivisestä tunnelmastaan ja syvällisistä teemoistaan, kuten sodan mielettömyydestä ja ihmismielen pimeistä puolista. Se on yksi elokuvahistorian merkittävimmistä sotaelokuvista. Martin Sheenin terveys romahti vakavasti elokuvan kuvauksissa. Hän kärsi sydänkohtauksen kuvausten aikana, mikä oli seurausta sekä fyysisestä että henkisestä rasituksesta. Sheen oli tuolloin myös kamppaillut alkoholiongelmien kanssa, mikä pahensi tilannetta. Eräässä kuuluisassa kohtauksessa, jossa Sheenin hahmo kapteeni Willard lyö peiliä, Sheen oli oikeasti humalassa ja koki henkisen romahduksen. Tämä kohtaus kuvattiin hänen 36-vuotissyntymäpäivänään, ja se päätyi elokuvaan sellaisenaan.

  • Swingline

Koska Lorelai ei ota asiaa kuuleviin korviinsa, Sookie jatkaa kysymällä, että kuinka monta kertaa Lorelai on mahtanut nukahtaa työpöytänsä ääreen? Lorelai sanoo, että kerran, ja Sookie vastaa: “No. Once, you fell asleep on a stapler. The whole next day, you had Swingline printed backwards across your face. But you’ve fallen asleep at that desk a hundred times.” >> Swingline on tunnettu nitojien valmistaja, joka tarjoaa laajan valikoiman tuotteita eri tarpeisiin. Heidän tuotteisiinsa kuuluu pöytänitojia, sähköisiä nitojia, raskaan käytön nitojia ja erikoisnitojia.

  • ”Oh, what’s that, Lucy? A football for me to kick?”

Lorelai vastaa puhelimeen kotonaan, ja soittajaksi osoittautuu Luke. Hän kertoo tulevansa samana päivänä kotiin, mutta hän on jo pidempään antanut erinäisiä palaamisaika-arvioita, jotka eivät kuitenkaan ole käyneet toteen. Tästä syystä Lorelai sanoo: Oh, what’s that, Lucy? A football for me to kick?” >> Tämä viittaa Tenavat-sarjakuvaan, johon liittyviä viittauksia ollaankin käyty läpi jo useissa jaksoissa. Naapuruston kiusaajana ja toisaalta myös itsensä nimittäneenä psykiatrina toimiva Tellu (Lucy) kiusaa usein päähenkilöä Jaska Jokusta niin, että hän pitelee amerikkalaista jalkapalloa Jaskalle potkaistavaksi. Kun Jaska lähestyy palloa, Tellu vetää sen viime hetkellä pois niin, että Jaska lentää potkunsa voimasta ilmaan ja putoaa maahan. 

  • E! True Hollywood Story, Hollywood Babylon

Luken kuppilassa Zach paasaa aikaisemmin jaksossa Brianilta oppimaansa Raamatun tarinaa kahdelle seuralaiselleen. Hän kertoo Maria Magdalenasta: “She’s not the mom, but she’s not slutty. That’s what this dude Constantine wanted you to believe, right? He was purging the E! True Hollywood Story part of it for his own benefit. Turned the whole thing into Hollywood Babylon, and chicks got the short end.”

>> E! True Hollywood Story: Dokumenttisarja, joka alkoi vuonna 1996. Sarja käsittelee popkulttuurin tunnetuimpia henkilöitä, tapahtumia ja ilmiöitä. Jokainen jakso tarjoaa syvällisiä haastatteluja ja uusia näkökulmia julkisuuden henkilöistä, heidän perheistään, toimittajista ja alan ammattilaisista. Sarja on voittanut useita palkintoja ja ollut ehdolla muun muassa Emmy- ja Prism-palkinnoille. Sarja paljastaa julkisuuden kulissien takaisia tarinoita ja tarjoaa katsojille ainutlaatuisen näkymän Hollywoodin maailmaan.

>> Hollywood Babylon: Dokumenttisarja, joka esitettiin vuosina 1992–1993. Sarja perustuu Kenneth Angerin samannimisiin kirjoihin ja käsittelee Hollywoodin kulta-ajan skandaaleja ja juoruja. Sarjan juontajana toimi Tony Curtis, joka kertoi omia Hollywood-aiheisia anekdoottejaan ja esitteli dramatisoituja uudelleenkuvauksia kuuluisista tapahtumista. Yksi tunnetuimmista skandaaleista, joita Hollywood Babylon käsittelee, on Fatty Arbucklen ja Virginia Rappen tapaus. Vuonna 1921 koomikko Roscoe “Fatty” Arbuckle joutui syytetyksi näyttelijä Virginia Rappen kuolemasta. Virginia Rappe kuoli peritoniittiin, joka johtui repeytyneestä virtsarakosta. Tämä tapahtui neljä päivää sen jälkeen, kun hän oli osallistunut juhliin Fattyn hotellisviitissä San Franciscossa. Tapaus herätti laajaa huomiota ja johti Arbucklen oikeudenkäyntiin, ja vaikka hänet lopulta vapautettiin syytteistä, skandaali tuhosi hänen uransa ja jätti pysyvän jäljen Hollywoodin historiaan.

  • Moses

Zach yrittää tilata seuralaisilleen wink-wink-ranskalaisia, mutta Lane sanoo että niitä tarjoillaan vain ystäville ja perheenjäsenille. Kun Zach kysyy, että onko tämä joku uusi sääntö, Lane sanoo: “Nope — old. Old as Moses.” >> Mooses on yksi Raamatun merkittävimmistä hahmoista. Hän johdatti israelilaiset pois Egyptin orjuudesta kohti luvattua maata, Kanaania. Matkan varrella Mooses sai Jumalalta kymmenen käskyä Siinainvuorella. Hän eli Raamatun mukaan 120-vuotiaaksi, mutta ei itse koskaan päässyt luvattuun maahan.

  • Raging Bull

Rory saapuu kotiin kesken Lorelain ja Sookien vapaapäivän. Lämpimän vastaanoton päätteeksi Sookie alkaa vaahdota Stars Hollow’n kuumimmista juoruista: “We walked past Dean’s place, and Lindsay was throwing his stuff out on the street. They were really going at it. It was like ”Raging Bull.” There’s yelling and screaming.” >> Raging Bull on vuonna 1980 ilmestynyt amerikkalainen elokuva, jonka ohjasi Martin Scorsese ja jonka pääosassa nähdään Robert De Niro. Elokuva perustuu entisen nyrkkeilijän Jake LaMottan elämään tarkastellen hänen monimutkaista ja usein tuhoisaa persoonallisuuttaan, perhesuhteitaan ja vaikeuksiaan elää rauhallista elämää nyrkkeilyuran jälkeen. Sookie viittaa elokuvassa olevaan ikimuistoiseen kohtaukseen, jossa Jake LaMotta riitelee vaimonsa Vickien kanssa ja purkaa raivoaan heittämällä vaatteita ja muita tavaroita ulos heidän asunnostaan.

  • Showgirls

Tapahtumarikkaan päivän jälkeen Lorelai ja Rory saapuvat kotiin. Lorelai haluaisi jutella Roryn kanssa kaikesta tapahtuneeta, mutta jättää asian sikseen kun Rory sanoo haluavansa katsoa elokuvaa. Hän ehdottaa, että Lorelai valitsisi elokuvan, johon tämä vastaa: “Will you be mad if it’s ”Showgirls” again? I got the deluxe edition with shot glasses and a drinking game.” >> Showgirls on amerikkalainen elokuva, joka ilmestyi vuonna 1995. Elokuvan pääosissa nähdään Elizabeth Berkley, Kyle MacLachlan ja Gina Gershon. Showgirls on tunnettu sen kiistanalaisesta sisällöstä ja siitä, että se oli osa 1990-luvun alun provokatiivista elokuvakulttuuria. Showgirls kertoo nuoresta naisesta, Nomi Maloneesta, joka saapuu Las Vegasiin unelmoiden menestyksestä striptease-tanssijana. Elokuva seuraa Nomin kamppailuja ja nousua Vegasin kiihkeässä yökerho- ja viihdemaailmassa, jossa hän kohtaa sekä ystävyyksiä että vihamiehiä. Hänen tavoitteensa on saavuttaa päärooli ykkösrevyyssä, mutta matkallaan hän kohtaa kilpailua, seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa.

  • A Room with a View

Pienen hiljaisuuden jälkeen Rory sanoo, että haluaa ennen Showgirlsiä näyttää äidilleen matkavideoita Euroopan matkaltaan Emilyn kanssa. Hän laittaa nauhan pyörimään ja TV:ssä alkaa pyöriä pätkä elokuvasta “A Room with a View” eli “Hotelli Firenzessä”. >> A Room with a View perustuu E. M. Forsterin samannimiseen romaaniin ja kertoo nuoresta naisesta, Lucy Honeychurchista, joka käy läpi tunteellista ja sosiaalista kasvua 1900-luvun alun Englannissa ja Italiassa. Lucyn roolissa nähdään Helena Bonham Carter, ja hänen äitiään rouva Honeychurchiä näyttelee Maggie Smith, jotka molemmat nähdään Roryn näyttämässä klipissä.