S05E03 Written in the Stars


Viittauksia, jotka on käsitelty jo aikaisemmissa jaksoissa: Jeeves, Robert Frost, Mariah Carey, filosofi Kierkegaard, Glass slippers eli Tuhkimo, Shakespeare, William Faulkner, Ava Gardner, U2, Bono, Blondie, Sparks, David Bowie, Elizabeth Taylor, Richard Burton ja Mike Todd

  • Mariah Carey phone messages

Avaamme perjantai-illallisen etkoilla eli Richardin isännöimillä alkudrinkeillä. Richardin mennessä valmistelemaan tytöille unkarilaisia juustomakupaloja, Rory toteaa tilanteen olevan hullu. Lorelai vastaa: “Well, it depends on your definition of ”crazy.” I, for one, found the Mariah Carey phone messages to her fans just refreshingly imaginative.” >> Amerikkalaisen laulaja Mariah Careyn olemmekin käsitelleet jo 2. kauden jaksossa 7. Lorelai viittaa tässä vuoden 2001 tapahtumiin, jolloin Carey oli useasti otsikoissa erinäisten tempausten ja kohujen vuoksi. Yksi muistettavimmista tapauksista vuonna 2001 oli se, kun Carey ilmestyi ilman ennakkovaroitusta MTV ”Total Request Live” -ohjelmaan käyttäytyen epätavallisesti ja esittäen faneille sekavia viestejä. Hän esimerkiksi jakoi jäätelöautoja ja puhui hyvin hämmentävällä tavalla, mikä herätti huomiota mediassa ja sai aikaan spekulaatioita hänen henkisestä terveydestään. Pian tämän jälkeen Carey julkaisi outoja viestejä faniensa tekemille verkkosivustolle, joissa hän kertoi tarvitsevansa taukoa ja olevansa väsynyt. Vain muutamaa viikkoa näiden huolestuttavien viestien jälkeen hänet vietiin sairaalaan henkisestä ja fyysisestä uupumuksesta kärsineenä. Tämä kaikki johti siihen, että Careyn silloista uraa ja yksityiselämää tarkasteltiin kriittisesti, ja ne saivat runsaasti mediahuomiota.

  • Heather has two mommies

Lorelai vitsailee, että Richardilla ja hänen hovimestarillaan on suhde. Rory protestoi, ja Lorelai sanoo: “Don’t be so puritanical. After all, Heather has two mommies.” >> Heather Has Two Mommies on Lesléa Newmanin kirjoittama ja Diana Souzan kuvittama lastenkirja, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1989. Kirja kertoo Heatherista, joka elää kahden äitinsä, Janen ja Katen, kanssa. Heather huomaa leikkikoulussa, että hänen perheensä on erilainen, koska hänellä ei ole isää. Kirjan sanoma on, että kaikki perheet ovat erityisiä ja yhtä arvokkaita, riippumatta siitä, millaisia ne ovat.

  • Schopenhauer

Richard palaa takaisin juustotarjottimen kanssa. Hän varmistaa, että kaikilla on nyt juomien lisäksi myös lasinaluset. Lorelai ja Rory nostavat kumpikin omansa näytille: Lorelain lasinalusessa komeilee jo 3. kauden 8. jaksossa esitelty tanskalainen teologi ja filosofi Søren Aabye Kierkegaard, kun taas Rorylle osui Schopenhauer. >> Arthur Schopenhauer oli saksalainen filosofi, joka tunnetaan erityisesti hänen pessimistisestä elämänkatsomuksestaan ja vaikutuksestaan eksistentialismiin, psykologiaan ja estetiikkaan. Hänen pääteoksensa on ”Die Welt als Wille und Vorstellung” (suom. Maailma tahtona ja mielteenä), joka julkaistiin vuonna 1818. Siinä Schopenhauer esittää keskeisen ajatuksensa siitä, että maailma on pohjimmiltaan ilmenemä yhdestä voimaannuttavasta ja sokeasta tahdosta. Schopenhauer katsoi, että ihmisten kärsimys johtuu juuri tästä pohjattomasta tahdosta elämään, haluista ja tarpeista, joita emme voi tyydyttää. Koska elämä on täynnä kärsimystä ja turhautumista, hän näki pessimismiä sen ytimessä: ihmisen olemassaolo on jatkuvaa taistelua täyttymättömien halujen ja väliaikaisen tyydytyksen välillä.

  • Patsy Cline

Tyttöjen siirryttyä varsinaiselle perjantai-illalliselle Emilyn kanssa, Richard hiippailee vaivihkaa hakemassa jotain työhuoneestaan. Emily moittii, että tämän tulisi pysytellä uima-altaan viereisessä rakennuksessa ja ilmoittaa aina erikseen tulostaan, sillä Emily saattaisi olla paikalla vaikka täysin ilkosillaan. Richard huomauttaa, ettei Emily ollut alasti edes silloin, kun kaksikko kävi yhdessä naku-uinnilla. Ruokapöydän ääressä Rory mutisee äidilleen: “Crazy” eli “Hullua”. Lorelai tuumaa: “You said it, Patsy Cline.” >> Patsy Cline oli yhdysvaltalainen country- ja poplaulaja, jolla oli merkittävä rooli country-musiikin suosion kasvussa. Patsy Cline oli tunnettu voimakkaasta ja tunteikkaasta äänestään, ja hänen musiikkinsa vaikutti syvästi moniin tuleviin artisteihin. Yksi Clinen tunnetuimpia kappaleita on vuonna 1961 julkaistu kappale “Crazy”, johon Lorelai tällä vitsillään viittaa. ”Crazy” on balladi, jossa yhdistyvät country, pop ja klassinen amerikkalainen musiikki. Se on melankolinen ja tunteellinen laulu, joka kertoo sydänsuruista ja rakkauden menetyksestä.

  • Carson

Lorelai ja Rory saapuvat Luken kuppilaan ja Lorelai ryhtyy heti häikäilemättömästi flirttailemaan Luken kanssa. Luke vinkkaa Lorelain syrjempään ja kertoo tälle, että Lorelain farkut näyttävät oikein hyvältä tämän päällä. Lorelai innostuu Luken flirttailusta ja pyytää tätä jatkamaan, jolloin Luke kommentoi Lorelain kenkien sopivan hyvin tämän paidan kanssa. Lorelai vastaa: “Gee, Carson, thanks.” >> Carson Kressley on yhdysvaltalainen televisiojuontaja, näyttelijä, muotiasiantuntija ja kirjailija, joka nousi kuuluisuuteen yhtenä alkuperäisistä jäsenistä suositussa tositelevisiosarjassa ”Queer Eye for the Straight Guy” eli “Sillä silmällä”. Sarjaa julkaistiin vuosien 2003-2007 aikana eli juuri samaan aikaan tämänkin jakson kanssa. Sarjassa Kressley toimi ”muotigurun” roolissa, auttaen ohjelmaan osallistuvia heteromiehiä parantamaan tyyliään ja ulkonäköään.

  • ”Some Kind of Wonderful”

Luke kysyy Lorelaita treffeille samalle illalle. Lorelain kysyttyä mitä he tulevat tekemään, Luke sanoo kryptisesti, että hänellä on pari ideaa. Lorelai vastaa tähän: “Alright, but no taking me to an art museum after hours and then to an empty Hollywood bowl where you give me a pair of diamond earrings that you bought with your college money when all the time you’re really in love with your best friend, the drummer, who’s posing as our driver for the evening.” >> Lorelai kuvailee kohtauksen vuonna 1987 julkaistusta romanttisesta draamaelokuvasta “Some Kind of Wonderful”. Kyseessä on yksi John Hughesin kasarielokuvista, joissa käsitellään nuorten tunteita, ihmissuhteita ja sosiaalista hierarkiaa – muita Hughesin vastaavia elokuvia ovat mm. “The Breakfast Club” ja “Ferris Bueller’s Day Off”. “Some Kind of Wonderful” -elokuvan keskiössä on tarina työväenluokan lukiolaispojasta Keith Nelsonista, joka on rakastunut suosittuun ja rikkaaseen tyttöön nimeltä Amanda Jones. Keithin paras ystävä on poikatyttömäinen rumpali Watts, joka taas on jo pitkään ollut salaa rakastunut Keithiin. Keithin tavoitellessa Amandaa hän ei tajua, että hänen todellinen sielunkumppaninsa saattaa olla aivan hänen vierellään.

  • Cecil Beaton, the Duke of Windsor

Siirrymme Emilyn talolle, jossa hän istuu ikkunan edessä olevan pöydän ääressä. Naapurien koirat alkavat metelöidä ja Emily huikkaa sisäkölle, että posti on ilmeisesti tullut. Hän paasaa samaan hengenvetoon: “Ridiculous choice of animal — a vicious 3-inch ball of hair and a bow — a ridiculous pink bow for the vicious killers. ”Oh, watch out! Cecil Beaton and the Duke of Windsor are headed straight for my shoes!”” >> Emily viittaa tietysti ulkona räksyttäviin koiriin, joille ilmeisesti on annettu tällaiset aristokraattiset nimet, tai sitten Emily keksi sopivat hahmot päästään. Kerrotaanpa kuitenkin kummastakin:

>> Cecil Beaton oli brittiläinen valokuvaaja, muotisuunnittelija, taidemaalari ja kirjoittaja, joka tuli tunnetuksi erityisesti muotikuvaajana ja kulttuurihenkilönä. Muotikuvaajana hänen valokuviaan julkaistiin säännöllisesti mm. Vogue ja Harper’s Bazaar -lehdissä. Muotisuunnittelijana Beatonin työ ulottui muotimaailmasta myös elokuvateollisuuteen, ja hänet palkittiin Oscarilla parhaasta lavastuksesta ja puvustuksesta mm. elokuvista ”My Fair Lady” (1964) ja ”Gigi” (1958).

>> Duke of Windsor eli Windsorin herttua on arvonimi, jota on käyttänyt vain yksi henkilö: Edvard VIII. Edvard VIII oli Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas vuoden 1936 aikana, mutta hän abdikoitui eli luopui kruunusta samana vuonna mennäkseen naimisiin yhdysvaltalaisen Wallis Simpsonin kanssa, joka oli eronnut aiemmasta miehestään. Skandaalinkäryisen abdikoitumisensa jälkeen Edvard VIII:lle myönnettiin Windsorin herttuan arvonimi, jota hän käytti kuolemaansa saakka vuonna 1972. Titteli oli luotu erityisesti hänelle, eikä sitä ole annettu kenellekään muulle hänen jälkeensä.

  • Nicole Richie

Rory saapuu Yaleen ja törmää kesken muuttohässäkän myös kaveriinsa Martyyn. Hän kysyy, miten tämän kesä meni, ja Marty vastaa: “I met Nicole Richie, and then spent the next six weeks showering.” >> Nicole Richie on yhdysvaltalainen malli, näyttelijä, tv-persoona ja yrittäjä, joka tuli tunnetuksi erityisesti roolistaan vuonna 2003 alkaneessa tosi tv -sarjassa ”The Simple Life”. Richie esiintyi sarjassa yhdessä ystävänsä Paris Hiltonin kanssa. Sarjassa he elivät yksinkertaista maalaiselämää, mikä poikkesi jyrkästi heidän luksusmaailmastaan.

  • A Midsummer Night’s Dream, Puck

Paris soittaa Rorylle ja kertoo tulevansa Yaleen myöhässä, koska Asher on kuollut. Rory kysyy, että mitä hänelle kävi, ja Paris sanoo sen olleen sydänkohtaus: “He was teaching a Shakespeare class — A Midsummer Night’s Dream. He was doing Puck, and then suddenly he wasn’t.”

>> Kesäyön unelma on William Shakespearen noin vuosina 1595–1596 kirjoittama komedia. Näytelmä sijoittuu taianomaiseen metsään antiikin Kreikassa, jossa rakkaus, taikuus ja väärinkäsitykset sekoittuvat toisiinsa. Juoni keskittyy Ateenan kuninkaan Theseuksen ja amatsoni Hippolyten häihin. Metsässä keijujen kuningas Oberon ja hänen vaimonsa Titania ovat riidoissa, ja Oberon käyttää taikarohtoa saadakseen Titanian rakastumaan ensimmäiseen näkemäänsä olentoon. Samalla kaksi nuorta paria, Hermia ja Lysander sekä Helena ja Demetrius, joutuvat taikojen ja sekaannusten keskelle. Näytelmässä on paljon runollista kieltä ja se on tunnettu sen lumoavasta ja unenomaisesta tunnelmasta.

>> Puck, myös tunnettu nimellä Robin Goodfellow, on yksi Kesäyön unelman keskeisistä hahmoista. Hän on keijujen kuninkaan Oberonin palvelija ja tunnettu kepposistaan ja ilkikurisuudestaan. Puckin hahmo tuo näytelmään huumoria ja taianomaista tunnelmaa. Hän on myös se, joka lopussa pyytää yleisöltä anteeksi, jos näytelmä on loukannut ketään, ja toivoo, että kaikki ottavat sen vain unena.

  • Dick Shawn

Paris jatkaa selostustaan: And the class was so into his reading, they didn’t even get it. They thought he was acting. It was Dick Shawn all over again.” >> Dick Shawn (oikealta nimeltään Richard Schulefand) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja koomikko, joka tunnettiin erityisesti omaperäisestä huumoristaan, energisistä esiintymisistään ja absurdista komiikastaan. Hän esiintyi sekä elokuvissa, televisiossa että teatterissa ja oli tunnettu myös stand-up-esiintymisistään. Shawn kuoli traagisesti vuonna 1987 sydänkohtaukseen kesken esiintymisensä San Diegossa. Aluksi yleisö luuli hänen kaatumisensa olevan osa esitystä, sillä Shawnin huumorille oli ominaista odottamattomuus ja yllättävät käänteet. Kyseessä oli kuitenkin vakava tilanne, ja hän menehtyi tapahtumapaikalla.

  • Chippendale desk

Rory kysyy, missä Paris sillä hetkellä on, ja tämä vastaa: “I’m in his flat trying to get his effects squared away, and, of course, his family is acting like spoiled children. All they care about is what they get. If I have to moderate one more argument about the Chippendale desk, I’m going to freak out.” >> Chippendale desk on tyyliltään elegantti ja koristeellinen kirjoituspöytä, joka noudattaa 1700-luvun brittiläisen huonekalusuunnittelijan Thomas Chippendalen tyyliä. Chippendale-pöydät tunnetaan erityisesti koristeellisista ja kaarevista jaloista. Yksi tunnettu piirre on ”cabriol-jalka”, jossa jalka kaartuu tyylikkäästi ja päättyy joko pallon ja kynnen (ball and claw) tai leijonan tassun kaltaiseen muotoon. Korkealaatuisesta puumateriaalista valmistetut pöydät saattavat sisältää runsaita koristeellisia veistoksia, kuten lehtikuvioita, simpukkakuvioita tai goottilaisia vaikutteita.

  • CNN

Lorelai lompsii pitkin kyliä. Hän ohittaa Miss Pattyn, Babetten ja Mrs. Casinin muodostaman juoruporukan lehtikiskalla. Lorelai saa kuulla viimeisimmät uutiset, ja lähtiessään huudahtaa: “CNN’s got nothing on you gals. See ya.” >> CNN eli Cable News Network on amerikkalainen kaapelitelevisioyhtiö, jonka perusti Ted Turner vuonna 1980. CNN tarjoaa uutisia ympäri vuorokauden, ja se on yksi maailman johtavista uutiskanavista. Kanavan päämaja sijaitsee Atlantassa, Yhdysvalloissa, ja se on nykyään osa Warner Bros. Discovery -yhtiötä. CNN tarjoaa uutisia ja ajankohtaisohjelmia monipuolisista aiheista ympäri maailmaa.

  • The mountain girl trial

Paris on saapunut Yaleen. Hän kertoo Rorylle, että Asher jätti hänelle julkaisemattomat käsikirjoituksensa. Hän jatkaa Asherin lapsenlapsesta Sarahista: “Yeah. If Sarah finds out, it’s going to be the mountain girl trial all over again.” >> Carolyn Garcia, joka tunnetaan myös nimellä “Mountain Girl”, oli oikeudenkäynnissä saadakseen 5 miljoonan dollarin maksun edesmenneen ex-miehensä, Grateful Dead -yhtyeen kitaristin Jerry Garcian, perinnöstä. Carolyn Garcia ja Jerry Garcia olivat eronneet, ja Carolyn haki oikeudessa vahvistusta heidän avioerosopimukselleen, joka sisälsi tämän maksun. Jerry Garcian leski, Deborah Koons Garcia, kiisti maksun oikeutuksen, mikä johti oikeudenkäyntiin. Carolyn hävisi oikeudenkäynnin, eikä saanut hakemaansa maksua.

  • Prancing Pony

Lorelai ja Luke ovat aloittaneet ensimmäiset treffinsä. Luke vie Lorelain mukavan oloiseen tavernaan, josta Lorelai toteaa: “Oh. Oh, wow. Very Prancing Pony.” >> Pomppiva Poni on tunnettu majatalo J.R.R. Tolkienin Taru Sormusten Herrasta -kirjasarjassa. Se sijaitsee Briin kylässä ja on tärkeä kohtaamispaikka monille Keski-Maan matkailijoille. Majataloa pitää Voivalvatin suku, ja sen isäntä on Viljami Voivalvatti. Majatalo on erityisen merkittävä, koska siellä Frodo Reppuli ja hänen ystävänsä tapaavat Aragornin, joka tunnetaan myös nimellä Konkari. Tämä tapaaminen on käännekohta heidän matkallaan kohti Mordoria ja Sormuksen tuhoamista.

  • Paul Thomas Anderson

Lorelai sanoo rakastavansa paikkaa, ja kysyy Lukelta, että kuinka kauan Buddy ja Maisy ovat omistaneet sen. Luke kehottaa Lorelaita lukemaan tarinan ruokalistan kääntöpuolelta. Lorelai alkaa lukea tarinaa, joka menee hiukan tarpeettomiin yksityiskohtiin, ja toteaa. “Oh my God, did Paul Thomas Anderson write this? Edit, people.” >> Paul Thomas Anderson on 1970 syntynyt amerikkalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Hän on tuottanut erityisesti psykologisia draamoja, jotka kuvaavat usein epätäydellisiä ja epätoivoisia hahmoja sekä toimintahäiriöisiä perheitä. Andersonin tunnetuimpia elokuvia ovat muun muassa Boogie Nights, Magnolia, There Will Be Blood ja Phantom Thread. Hän on saanut urallaan useita palkintoja ja ehdokkuuksia, mukaan lukien BAFTA-palkinnon ja useita Oscar-ehdokkuuksia. Paul tunnetaan elokuvantekijänä, joka osaa kertoa pitkiä ja monimutkaisia tarinoita sekä keskittyä pieniin yksityiskohtiin. Hänelle ovat ominaisia muun muassa pitkät otokset, monimutkaiset hahmot ja yksityiskohtainen tuotantosuunnittelu.

  • Orlando Bloom

Yalen päässä Rory on ripustamassa tiedotetta Asherin muistotilaisuudesta. Paikalle sattuu jälleen rikkaiden poikien kolmikko, joka etsii Finnin hävittämän heilan asuntolahuonetta. Finn erehtyy luulemaan Roryn huonetta oikeaksi, ja Logan alkaa jututtamaan Rorya. Hän pahoittelee väärinkäsitystä ja sanoo, että antaa Roryn nyt ripustaa julisteita vanhasta sedästä rauhassa. Kun Rory tarkentaa, että kyseessä on professori Asher Fleming, Logan tokaisee: “What, they were out of Orlando Bloom?” >> Orlando Bloom on 1977 syntynyt englantilainen näyttelijä. Hän nousi kansainväliseen kuuluisuuteen roolistaan Legolasina Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa, ja hän toisti roolinsa myös Hobitti-elokuvissa. Bloom on tunnettu myös roolistaan Will Turnerina Pirates of the Caribbean -elokuvissa. Hän on esiintynyt lisäksi teatterissa, muun muassa Lontoon West Endissä ja Broadwaylla. Vuonna 2009 hänet nimitettiin UNICEF:n hyvän tahdon lähettilääksi, ja vuonna 2015 hän sai BAFTA Britannia Humanitarian Award -palkinnon.

  • Judi Dench

Rory alkaa sättiä Logania siitä, miten tämä puhui alentavasti Martylle. Kun Logan puolustautuu sanomalla, että hän vain kehui Martyn tekemiä Margaritoja, Rory sanoo että ongelma olikin puhetyyli eikä niinkään puheen sisältö. Logan kysyy, että millä tyylillä hän sitten puhui, ja Rory vastaa: “Like Judi Dench.” >> Judi Dench, koko nimeltään Judith Olivia Dench, on 1934 syntynyt englantilainen näyttelijä. Hän on tunnettu monipuolisesta urastaan teatterissa, elokuvissa ja televisiossa. Dench aloitti uransa teatterissa ja on esiintynyt useissa Shakespearen näytelmissä, kuten Ofeliana Hamletissa ja Juliana Romeossa ja Juliassa. Elokuvamaailmassa hänet tunnetaan erityisesti roolistaan M:nä James Bond -elokuvissa. Dench on voittanut lukuisia palkintoja, mukaan lukien Oscar-palkinnon parhaasta naissivuosasta elokuvasta “Rakastunut Shakespeare”. Judi Denchin puhetyyliä pidetään ylevänä ja vaikuttavana, mikä johtuu hänen pitkästä urastaan teatterissa ja erityisesti Shakespearen näytelmissä.

  • Master and Commander

Logan ja Rory väittelevät jonkun aikaa asiasta, ja lopulta Logan lähtee. Mennessään hän heittää vitsillä, että Roryn pitää tästä lähtien kutsua häntä nimellä “Master and Commander”. >> Master and Commander: The Far Side of the World on vuonna 2003 julkaistu historiallinen sotaelokuva, jonka on ohjannut Peter Weir. Elokuva perustuu Patrick O’Brianin kirjoittamaan Aubrey–Maturin-kirjasarjaan ja yhdistää elementtejä useista sarjan romaaneista. Elokuvan pääosissa ovat Russell Crowe, joka esittää kapteeni Jack Aubreyta, ja Paul Bettany, joka esittää laivakirurgia ja luonnontieteilijää Stephen Maturinia. Tarina sijoittuu Napoleonin sotien aikaan ja seuraa HMS Surprise -fregatin matkaa, kun se jahtaa ranskalaista kaapparilaivaa Acheronia Etelä-Amerikan rannikon tuntumassa ja Galápagossaarilla. Elokuva sai paljon kiitosta historiallisesta tarkkuudestaan, näyttelijäsuorituksistaan ja visuaalisesta ilmeestään. Se oli ehdolla kymmenelle Oscar-palkinnolle ja voitti kaksi, parhaasta kuvauksesta ja parhaasta äänieditoinnista.

  • Hello! Magazine

Lorelai on jälleen kävellyt juorukerhon ohi lehtikiskalla. Hän odotti heidän puhuvan siitä, miten kyläläiset näkivät hänet puolialasti Luken kuppilassa, mutta kukaan ei ole tietävinäänkään asiasta mitään. Lorelai soittaa myöhemmin Lukelle ja sanoo, että kukaan ei ilmeisesti tiedä heistä mitään: “Well, I walked by Hello! Magazine this morning. They mentioned nothing.” >> Hello! Magazine on brittiläinen viikkolehti, joka keskittyy julkkis- ja kuninkaallisuutisiin sekä ihmisläheisiin tarinoihin, eli käytännössä juoruihin. Lehti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1988, ja se perustuu espanjalaiseen ¡Hola! -lehteen. Hello! käsittelee usein aristokraattien, julkkisten ja kuninkaallisten elämää. Lehti julkaisee myös Yhdysvaltain painosta, joka keskittyy erityisesti amerikkalaisiin julkkiksiin.

  • Liz Taylor and Richard Burton

Lorelai on hieman pettynyt siitä, ettei uutinen hänen ja Luken suhteesta ole tuonut osakseen juurikaan huomiota. Hän nurisee Lukelle: “Liz Taylor and Richard Burton couldn’t go outside without people noticing.” >> Elizabeth Taylor ja Richard Burton olivat yksi Hollywoodin historian kuuluisimmista pariskunnista. Molemmat näyttelijät olemme käsitelleet jo aiemmissa jaksoissa. Heidän suhteensa oli yhtä dramaattinen ja intensiivinen kuin heidän elämänsä, joten käydään suhteen kiemurat tässä tiivistetysti läpi. Taylor ja Burton tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1963, kun he molemmat työskentelivät elokuvassa ”Cleopatra”. Taylor oli tuolloin naimisissa Eddie Fisherin kanssa ja Burton Sybil Williamsin kanssa, mutta heidän välilleen roihahti nopeasti romanssi ja vain vuotta myöhemmin he menivätkin jo toistensa kanssa naimisiin. Taylor ja Burton olivat tunnettuja tulisesta ja intensiivisestä suhteestaan. Heidän henkilökohtainen ja ammatillinen elämänsä olivat tiiviisti kietoutuneet toisiinsa, ja he esiintyivät yhdessä useissa elokuvissa, kuten ”The V.I.P.s” (1963) ja ”Who’s Afraid of Virginia Woolf?” (1966), joka voitti heille molemmille merkittäviä palkintoja. Taylor ja Burton erosivat ensimmäisen kerran vuonna 1974, mutta he eivät pysyneet erossa kauan ennen kuin solmivat avioliiton uudelleen vuonna 1975. Vuoden jälkeen he erosivat taas, mutta tällä kertaa he pysyivät ystävinä ja jatkoivat ammatillista yhteistyötä.

  • Mike Todd

Asherin muistotilaisuudessa Paris pohtii, että jos professori olisi elänyt kauemmin, olisiko Paris rakastanut tätä ikuisesti. Hän tuumaa: “He died before I could find out. Now I’ll always be in love with him. He’s my Mike Todd.” >> Myös elokuvatuottaja Mike Todd on käsitelty toisen kauden jaksossa 3, mutta kerrotaan nyt kuitenkin vielä hänen suhteestaan Elizabeth Tayloriin. Mike Todd oli Elizabeth Taylorin kolmas aviomies. He menivät naimisiin vuonna 1957 ja ehtivät olla vuoden yhdessä, ennen kuin Todd kuoli traagisesti lentokoneonnettomuudessa vuonna 1958. Toddin ja Taylorin avioliitto oli onnellinen, mutta lyhyt. Mike Toddin kuolema oli suuri shokki Taylorille ja vaikutti häneen syvästi, aivan kuten Pariskin taitaa tilanteessaan tuntea.

  • Lizzie Grubman

Lorelai ja Luke saapuvat kyläkokoukseen, jossa Andrew ja Gypsy ovat täydessä vauhdissa puolustamassa itseään nokkakolaritilanteessa. Gypsy selittää oman versionsa: “You backed up. You didn’t look. You got in, you turned on your car, and then you whipped out of that space like you were Lizzie Grubman.” >> Lizzie Grubman, amerikkalainen manageri ja seurapiirihenkilö, joutui kohun keskelle vuonna 2001, kun hän ajoi isänsä Mercedes-Benz-maasturilla väkijoukkoon Conscience Point Inn -yökerhon ulkopuolella Hamptonsissa. Tapahtumassa loukkaantui 16 ihmistä. Grubman oli pysäköinyt autonsa palokaistalle, ja kun häntä pyydettiin siirtämään autoa, hän peruutti tahallaan väkijoukkoon. Hän sai syytteet muun muassa toisen asteen pahoinpitelystä, rattijuopumuksesta ja piittaamattomasta vaaran aiheuttamisesta. Tapaus sai laajaa mediahuomiota, ja Grubmanin väitettiin huudelleen ennen törmäystä solvauksia väkijoukolle. Lopulta Grubman teki syytesopimuksen ja sai 38 päivän vankeustuomion sekä viiden vuoden ehdonalaisen.

  • Delta Dawn

Taylor kertoo Stars Hollow’n entisistä asukkaista Art Brushista ja Fay Wellingtonista, jotka rakastuivat palavasti toisiinsa, mutta eron jälkeen kummankin yritystoiminta kärsi ja Art joutui muuttamaan kaupungista. Kirk yhtyy tarinaan ja kertoo: “We think Fay still lives in the caves above the Clancys’ Mill. We can’t prove it, but every so often, we hear ”Delta Dawn” playing over and over.” >> ”Delta Dawn” on tunnettu country-kappale, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1972. Kappaleen ovat kirjoittaneet Larry Collins ja Alex Harvey, ja se on saavuttanut suuren suosion useiden artistien esittämänä. Kappale kertoo tarinan nuoresta naisesta nimeltä Delta Dawn, joka on 41-vuotias ja entinen kaunotar. Hän odottaa edelleen rakastajaa, joka ei koskaan saapunut, ja tarina kuvaa hänen unelmaansa ja toivoaan.